21 Ocak 2012 Cumartesi

Moon & Sun: Ay, Güneş ve "Işık"

          Merhabalar sevgili Kore Günlükleri okuyucuları. Sevgili K’nin nazik izniyle bu yazıda sizinle “konuk blogger” olarak çok sevdiğim bir diziyi paylaşacağım. Kdramalarda henüz yeni sayılırım. İzlediğim dizi sayısı yaklaşık 40 olmasına rağmen, kendimi oturup dizi yorumlayacak yeterlilikte hissetmedim hiç. Bu diziyi çok daha güzel yazacak birçok kdrama bloggeri olmasına rağmen, bu dizi hakkındaki heyecanımı sizinle bir an önce paylaşmak istedim.

          Scheduler gibi fenomen bir rolle çoğumuzun kalbindeki oppa tahtlarından birine demirbaş olan Jung Il Woo’nun Flower Boy Ramyun Shop dizisi biter bitmez başlayacağı yeni dizinin ismi Kdrama bloglarında geçmeye başladığı anda izleme listemde yerini alan diziydi The Moon That Embraces The Sun (Moon & Sun –MS). Bu dizi bitimine Dream High 2’de de yerini sağlama alan Kim Soo Hyun’u da duyunca, izlemek kaçınılmaz olmuştu. Aslında, tarihi dizi fanı sayılmam. İzlediklerim içinde en beğendiğim Sungkyunkwan Scandal (SKKS) idi. Bu nedenle izleyeceğim her tarihi Kdrama’nın SKKS ile kıyaslanması, beklentilerin ona göre konulması şarttı. Bu diziyle ilgili beklentilerim de bu doğrultuda şöyle çerçevelenmişti: iyi senaryo, tarihi /siyasi ayrıntılarla boğulmayan sade anlaşılır bir anlatım, iyi oyunculuk, iyi romantizm. Şimdiye kadar alanında en sevdiğim, referans noktası saydığım dizileri geçen yeni diziler olmamıştı; ta ki MS’ı izleyene kadar.
          İlk bölümü izlemeye başladığım anda beklenti çerçevemi aşan bir diziyle karşılaşmış olmanın heyecanını yaşamaya başladım. Kdrama severler bu heyecanı çok iyi anlarlar. Bir diziye başladığınızda, senaryodan / oyunculuklardan az çok ne olacağını / nereye varacağını tahmin eder, “işte yine klasik /sıradan bir dizi daha” dersiniz ve izlemeye devam edersiniz. Bu durumu yaşayanlar ve Kdrama hayatında heyecan arayanlar için aşk, ihtiras, sevgi, nefret, gözyaşı, kahkaha tekmili birden bir arada bu dizinin tanıtımına başlıyorum.

          Benim için bir dizide 3 önemli unsur vardır:

1.    İyi senaryo



          MS, Jung Eun-Gwol'un "Haereul Poomeun Dal" (2005) romanından uyarlanmış. JEG’yi eminim SungKyunKwan Scandal izleyenler hemen tanımışlardır, evet, onun da kitabının yazarı. Yani, kriterlerimize göre, senaryodan 10 puanla başlıyor.





2.    İyi yönetim
          MS’nin yönetmen koltuğunda, Google’a göre daha önce sadece Spotlight (2008) isimli, benim izlemediğim, bir dramayı yönetmiş olan Kim do Hoon oturuyor. Hmm, buradan puanını biraz kırıyoruz (izlemeden önce).

3.    İyi oyunculuk
          Jung Il Woo ve Kim Soo Hyun hatrına geldiğim dizinin kastı ve rol dağılımını ilk bölümler itibariyle şöyle özetleyebilirim :
Karakter (Gençliği / Çocukluğu) - Rolü

  • Lee Hwon (Kim Soo Hyun / Yeo Jin Goo) – Veliaht prens.


  • Heo Yeon Woo (Han Ga In / Kim Yoo Jung) – Kralın adamlarından birinin akıllı ve güzel kızı.

  • Yang Myeong (Jung Il Woo / Lee Min Ho) – Kralın, başka bir kadından oğlu, Lee Hwon’un büyük üvey kardeşi .


  • Yoon Bo Kyeong (Kim Min Seo / Kim So Hyun) - Kralın adamlarından birinin hırs ve ihtiras dolu kızı.

  • Heo Yeom (Song Jae Hee / Si Wan) – Yeon Woo zeki ve iyi kalpli ağabeyi, Akademik olarak en iyi öğrenci .

  • Woon (Song Jae Rim / Lee Won Geun) –Heo Yeom ve Yang Myeong’un arkadaşı,  Savaş sanatlarında en iyi öğrenci .


  • Seol  (Yoon Seung Ah) - Yeon Woo’nun ailesinin hizmetçisi.
  • Prenses Min Hwa  (Nam Bo Ra / Jin Ji Hee) – Prens Lee Hwon’un küçük kız kardeşi, Heo Yeom’a aşık.
  • Kral Seong Jo  (Ahn Nae Sang) - Lee Hwon babası.
  • Park Hoe  Bin  (Kim Ye Ryeong) - Lee Hwon’un annesi.
  • Büyük  İmparatoriçe Yoon - (Kim Young Ae) - Lee Hwon’un büyükannesi.
  • Shaman Jang (Jeon Mi Seon) – Şaman kadın.

          Oyunculara bakınca, Jung Il Woo ve Kim Soo Hyun dışında sizi heyecanlandıran olmayabilir. Zaten 6 bölüm boyunca yüzünü bile görmüyorsunuz oppaların. Bu durumda şöyle düşünebiliriz, ilk 6 bölümü at çöpe, 7. Bölümden başla… Yoo, işte orda ben size “Durun! Yapmayın!” diye haykırırım. İlk 6 bölümü, senaryo ve yönetmen bir yana 6 parlak, güçlü, etkileyici, inanılmaz, muhteşem küçük oyuncu sürüklüyor. Gerçekten inanılmazlar. Iljimae’i izleyenler Yeo Jin Goo ve Kim Yoo Jung’u hatırlarlar.

          Ben o dizinin fanı olmasam da bu iki şirin küçük dikkatimi çekmişti elbette. Ama, bu dizide hem bedenen hem de oyunculuk olarak ne kadar büyüdüklerine şaşıracaksınız. Beni şaşırtan bir ayrıntı da, az önce oyuncuların wiki sayfalarına bakarken, Yang Myeong’un gençliğini oynayan sevimli yakışıklının SKKS’daki hırsız ufaklık olduğunu öğrenmek oldu.  Bu çocukları kaç yaşında eğitmeye başlıyorlar gerçekten merak ediyorum.  Bu arada kayıtlara geçmesini istiyorum, başta Yeo Jin Goo olmak üzere tüm çocuk oyuncular birkaç yıl içinde çok iyi yerlere gelecekler, çok yakışıklı olacaklar ve çok canlar yakacaklar ;)
          Özellikle 5 ve 6. Bölümlerde Yeo Jin Goo ve Kim Yoo Jung’un oyunculukları gerçekten olağanüstü. Birçok oyuncuyu ağlarken izledim ama bu çocukların bakışı, ses tonu, gözyaşları, duruşları yaşadıkları acıyı birebir yansıtıyordu. Bir çok yılların iyi oyuncusuna taş çıkartan bir performanstı Yeo Jin Goo’nunki.



OLAĞANÜSTÜ (nokta)
          Gelelim hikayesine. Aslında bölüm bölüm ilerleyen ve taşları yerine oturan güzel bir senaryosu var dizinin. Bu nedenle fazla bir şey yazıp spoiler vermek istemiyorum. Türkçe’ye ilk bölümü çevrildi, o nedenle ilk bölüm hakkında bir şeyler yazıp, devamını yorumlarda paylaşmayı umuyorum.
          Hikaye “güneş” ve “ay” sembolleri üzerine kurulmuş. Güneş ülkeyi yöneten kralı, ay ise kralın yanındaki kraliçeyi niteliyor ve ilk bölümden “gökyüzünde sadece tek bir ay ve güneş olabileceği” vurgulanıyor. Dizi de bu dayanakla başlıyor. Kraliçe Yoon (Kim Young-Ae), yakın adamı  Yoon Dae-Hyung’a (Kim Eung-Soo),  Kral Sung Jo’nun üvey kardeşi  Prince Uisung’u (Kim Myeong-Su)  öldürmesi  için emir verir. Gece Prince Uisung’u öldürmeye gittiklerinde, aynı evde hizmet veren genç şaman Ari (Jang Yeong-Nam) kötü bir şeyler olduğunu hissedip dışarıya çıkar ve prensin öldürüldüğüne şahit olur. Adamların onu fark etmesiyle kaçmaya başlar.
          Kaçarken ona yardım eden soylu kadın (Yang Mi-Kyeong) hamiledir ve şaman kadın teşekkür etmek için kadının karnına dokunduğunda bebeğin kız olacağını söyler. Aniden kızın kaderini ve ölümünü görür, bunu kadına söyleyemez ve bu kızı ölümü pahasına koruyacağını söyler. Ama yakalanır ve hapsedilir. Gizlice onu görmeye gelen şaman arkadaşı Nok-Young’a koruması gereken biri olduğunu, bu kişinin güneşe yakın olması gerektiğini ama güneşin yanında olmaması gerektiğini söyler ama isim vermez ve öldürülür.
          Yıllar sonra akademik olarak en başarılı öğrenci seçilen abisinin töreni için saraya gelen Yeon Woo ile üvey abisini görmek için saraydan kaçmaya çalışan veliaht prens Lee Hwon arka bahçede karşılaşırlar. Yeon Woo, kılık değiştirmiş prensi hırsız sanır ve aralarında sıcak bir yakınlaşma başlar <3


          Birinci bölüm burada bitiyor. Burdan sonrasını anlatmayacağım. Ama süreç yanlış anlaşılmalar, veliaht prenses seçimi, Lee Hwon’un aşkı için seçim sürecine karışması, Yeon Woo’nun prenses seçilmesi ve bu konuda planları olan hırslı insanlar yüzünden başına gelenler çerçevesinde ilerliyor.
          Çocuk oyuncuların inanılmaz doğal ve inandırıcı oyunculukları ve güzel hikayesi için ilk 6 bölüm, Jung Il Woo ve Kim So Hyun vaadi ve devam eden muhteşem senaryo için geri kalan 14 bölüm İZLENİR diyorum. Kendinizi aşka ve gözyaşına hazırlayın.

          İnanın ben de dizinin sonunu çook merak ediyorum. 

Kore Günlükleri'nden Not:
Konuk Yazarımız; Sevgili Çingum Işık'a teşekkürler... :))

26 yorum:

  1. Işıkcım, ne desem bilemiyorum. Ama böyle dediğime bakma dünya yorum yazacağım şimdi buraya.:))
    Öncelikle çok çok teşekkür ederim. Benim buraları boş bırakmak zorunda kaldığım bir dönemde bu güzel tanıtımınla bana destek oldun. Üstelik ilk kez Kore ile aynı dönemde oynayan bir drama tanıtımı yapılıyor blogda. Bir ilke imza atmış durumdasın yani.:))

    Hemen tanıtımına bir katkıda bulunmak istiyorum birde: Reyting listesine bir göz atayım dedim ve dizinin son oynayan bölümlerinin 1. sıraya yerleştiğini gördüm. Yani Kore seyircileride senin kadar çok etkilenmişler ve beğenmişler diziyi.

    Sungkyunkwan Scandal ve Hong Gil Dong tarihi dramaların başka bir boyutuydu. Ama The Moon That Embraces The Sun tanıtımın bana eski duygularımı hatırlattı. Dae Jang Geum, Queen Seon Duk izlerken bende aynı duyguları yaşamıştım çünkü. Tarihi dizilerinin kaderidir ilk bölümlerin çocukluk halleriyle geçmesi bu arada.:))

    Umarım o diziler kadar başarılı bir yapım olarak son bulur dizi. Allah'ın izni ile bir kurtulayım sıkıntılarımdan, hemen izlemek istiyorum bende. Gerçi nasıl yetişeceğim hepsine bilemiyorum:))

    Jung Il Woo ssi yükselişe devam ediyor beklediğimiz gibi ne diyelim. Allah yolunu açık etsin. Aynı dileklerimi Kim Soo Hyun ssi içinde geçerlidir deyerek, yorumumu burada sonlandırıyorum. :D

    Ve seni yılın en iyi blogger üyesi ilan ediyorum canım. Ödülünüzü Kang Ji Hwan ssi'nin elinden alabilirsiniz sevgili winner... :D

    YanıtlaSil
  2. Nedense dizi bana Yi San dizisini anımsattı, aynı dönemi mi anlatıyoır ki? SKK dizisi de Yi San dönemini anlatırdı yaniş aynı yazarsa büyük ihtimalle muhteşem kıral Yi Sanın hikayesinin farklı versiyonunu izlemiş olacağız. Küçüklükten de başladı ya tamamdır diyesim geliyor. Bu ufaklıklar üzerine ben de uzun zmandır yazmayı düşünüyorum malum bebekliklerini bilirim desem yeridir:)) 5 yıldır izliyorum:) Şimdi yazı başında bir isim yanlışlığı gördüm dedim acaba ben mş yanıldım sonra baktım haklıyım canım 49 days sonrası sevgili ruh bekçimiz ramyun shop ta oynadı me to flower başka bir dizi orada yok.

    Yazı baya açıklayıcı ve güzel çok sevdim teşekkür ederiz:))

    YanıtlaSil
  3. Me Too Flower hatasını bizde şimdi fark ettik. Hemen düzeltiyorum:)) Soruların cevabını da konuk yazarımıza bırakıyorum.
    Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederiz.:))

    YanıtlaSil
  4. Canım çingum KG :) Öncelikle sıkıntılarından hemen kurtulup diziler izlemen ve yorumlarını bizimle paylaşmanı 4gözle beklediğimi belirtmek istiyorum. Yazımda da yazdığım gibi, uzun zamandır en çok etkilendiğim diziydi ve heyecanımı paylaşmama izin verdiğin için çok teşekkür ederim. En son Me Too Flower ve Flower Boy Ramyun Shop dizilerini Kore ile eşzamanlı izlemiştim. Eşzamanlı izlerken bir sonraki haftayı iple çekme durumu fln olmamıştı. Ama bu dizi yüzünden günler geçmek bilmiyor :)Bu heyecandan Flower'lı dizileri bile karıştırmışım bak yazarken :)

    YanıtlaSil
  5. Gelelim JIW'ya, aslında 6. bölümde onu görmek beni çok da sevindirmedi. Çok tarihi drama geçmişim yok, çocukluklarından başlayan dizilerde her zaman mı böyle hissedilir bilmiyorum ama çocuklar ile yetişkinlikleri arasındaki farklılık gözüme battı. Yeon Woo, içlerinde en başarılı geçiş bence. Çocukluğuyla yetişkinliği oldukça benziyor. Lee Hwon ve Yang Myeong eh işte :/ Amma velakin 6 bölüm boyunca yakışıklılıklarıyla salınan Yeom ve Woon'un büyüyünce "kazma" birer delikanlı olmaları beni çok üzdü. Keşke hep çocuk kalsalardı dedim. Kim Soo Hyun'un oyunculuğunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz bakalım :) Bu arada "yılın en iyi blogger üyesi" ödülünü senden almak çok mutlu etti beni :)) Teşekkürler çingu

    YanıtlaSil
  6. Tarih'cim, yorumların için çok teşekkürler cnm. Evet, Yi San dönemi bildiğim kadarıyla. Yani senin çook seveceğini düşünüyorum. Umarın en kısa zamanda sen de izlersin, yorumlarımızı paylaşırız.
    Bu arada benim dikkatsizliğim senin dikkatinden kaçmamış :))

    YanıtlaSil
  7. Bu Dizi hakkında en ufak bı fikrim yoktu ama inanılmaz merak ettim.Anlatımın öyle merak uyandırıcı ki canım insanı direk izlemeye yönlediriyor.Bende dizi yorumlamalısın hem bence blogun (benim için) amacı duygularımı, düşüncelerimi yansıtmak, bi nevi içimi dökmek ;-) ellerine Sağlık mis gibi bir yazı olmuş ^^

    YanıtlaSil
  8. Destekleyici güzel sözlerin için çok teşekkürler sevgili Capon :) Beni çok mutlu ettin ^.^ Ben de senin dediğin gibi, sevdiğim birşeyi insanlarla paylaşma heyecanıyla yazmıştım. Blogger olmak gibi bir hevesim yok, bu işi yapan çok iyi bloggerler var, sevgili KG gibi. Ama bana heyecan veren başka bir iş olursa ve sevgili KG izin verirse, bir yazı daha, neden olmasın? Umarım diziyi izler ve beğenirsin :)

    YanıtlaSil
  9. Bu diziyi dün gece gördüm. Yazın hoş bir tesadüf oldu benim için. :)) Okumaya başladığımda yönetmen ve uyarlama olup olmadığı gibi merak ettiğim ayrıntılarla diziyi anlatman çok hoşuma gitti. Akıcı bir yazı olmuş, merakımı uyandırdı, bir solukta okudum. Tarihi dizi seçerek izlerim, çok izlemiyorum yani. Ama artık önce dün gece ilgimi çekmesi, şimdi de senin yazın, "bu bir işaret olmalı" :) diyerek diziyi izlemek şart oldu. Ellerine sağlık.. Devamı için beklemedeyim, haberin olsun :))

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş bu. Tarihi dizileri pek sevmem ama benim bile izleyesem geldi hani. Dizi hakkında birazcık daha araştırmaya yapayım. En azından stokta durur, boş zamanımda bakarım. Ellerine, klavyene sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık,güzel bir tanıtım yazısı olmuş :)Dün bu diziyi görüp merak etmiştim acaba konusu ne diye öğrenmiş oldum artık :)) Bölümleri ve altyazısı tamamlandığında bakarım ben bu diziye :D

    YanıtlaSil
  12. sevgili ışık harika bir tanıtım yazısı olmuş, bu diziyi zaten izlemek istiyordum, şu anda iyice ağzımın suyu akmış durumda :) ellerine sağlık ^^ jung il woo hakkındaki yorumlara ben de katılıyorum, kendisi zaten yükselişte, darısı kim soo hyun'un başına ;) ayrıca bunca dizi izledikten sonra bile SKK hala en sevdiğim dizidir, bakalım moon&sun onun tahtını ele geçirebilecek mi? sevgiler ^^

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Cage208, güzel yorumun için teşekkür ederim. Ben de "işaretler"e inanırım. Anlattıkların "tesadüf" olmamalı, belki de hayatını değiştirecek bu dizi :D Hoş, yıllar önce bir kitap almıştım elime, ilk cümlesi "bir kitap okudum ve hayatım değişti" diyordu. Dedim ki evet, bu kitap hayatımı değiştirecek, ama 10. sayfada sıkıldım kitaptan :D Nereden nereye :) Umarım beğenirsin diziyi, karşılıklı "sohbet ederiz" ;)

    YanıtlaSil
  14. Senin yazıların kadar "yaratıcı" ve "edebi" olmasa da, teşvik edici yorumun için teşekkür ederim Lee :)) Araştırma sonuçlarını benimle de paylaşırsan sevinirim. Desteğine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
  15. Sevgili cinnetim, kesinlikle değerli merakını hakedecek bir dizi. 20 bölüm olarak planlanmış. Ingilizce çevirisi bile çok geç geliyor (3-4 gün sürüyor), Türkçe çevirisi daha da uzuyor. Senin izlemen 1 ayı bulacak sanırım :) Herşeye rağmen "bak bu diziye" pişman olmazsın. Olursan iade kabul ediyorum, benden garantili :)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Hikaruivy, nazik övgün için teşekkür ederim. Benim de amacım herkesin ağzının suyunu akıtmaktı zaten :D Senin gibi SKKSperver dramacıların sıralamalarının değişeceğini tahmin ediyorum, bakalım aynı düşüncede olacak mıyız 20 bölüm sonra. Jung il woo'nun yükselişini canıgönülden destekliyorum, maaşallah bir dizi bitmeden diğeriyle anlaşma imzalıyor, nazar değmesin. Kim soo hyun'a gelince, sadece Dream High da izlemiş ve beğenmiş biri olarak, ilerleyen bölümlerdeki performansını merakla bekliyorum. Rolü DH'a göre oldukça ağır, bakalım altından kalkacakmı sevimli oppamız (gülüşüne kurban. Teşekkür ve Sevgiler ^^

    YanıtlaSil
  17. Ne güzel yazmışsın, ellerine sağlık :)

    Pek tarihi dizi sevmem ki bende izlediğim bütün tarihi dizileri SKKS ile karşılaştırıp beğenmiyordum ama MS'a Jung Il Woo için başlamayı düşünmüştüm zaten ama izledikçe gerçekten çok güzel bir dizi olduğunu görüp bi dizi izlenmez mi tarzında fikirler oluştudum :D

    Bende ingilizce izliyorum şimdi çünkü dayanamadım çeviri beklemeye ama daha 3. bölüme yeni geçeceğim ^^

    YanıtlaSil
  18. kac bolum acsba yazarmısınız?

    YanıtlaSil
  19. Sevgili j.d., ben de JIW için başlamıştım, ama dizi, çocuklar (özellikle de Yeo Jin Goo) aldı götürdü beni. Ben 3 bölümle kalamayacağına, 6 bölümü de izleyeceğine eminim :) Ben her bölümü en az 3 kez izliyorum, 1. Yayının hemen ertesinde Korece, 2. İngilizce altyazı çıkınca, 3. Türkçe altyazı ile. Arada beğendiğim bölümleri tekrar izlediklerimi saymıyorum ;) Bu arada Yeo Jin Goo demişken, yaşımdan utanmasam aşık oldum bu çocuğa derdim, o ne tatlılık yaa :)) Yorumun için çok teşekkürler ^.^

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Adsız, arada yazmıştım ama gözden kaçmış sanırım, kanal 20 bölüm olarak planlamış diziyi.

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel bi tanıtım yazısı olmuş.Yani ayrıntılar, düzen çok beğendim :))
    Tabi tarihi dizi olması sebebiyle uzak duruyorum. Sadece Skk'yı izledim tarihi olarak. Skk'yı çok beğenmeme rağmen başka bi tarihi diziyi izleme isteği oluşmuyor :/ Kadro açısından merak ettim. İl woo için bi ara Iljima'yi izlemek istedim ama ona da başlayamadım. Bu tanıtımdan da anlaşıldığı üzere ikisinide izlemek gerek.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  22. çok teşekkürler özür dilerim görmemişim:)

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Sedacım,
    desteğin için teşekkür ederim :) Tarihi dizileri ben de çok sevmiyorum, sıkılıyorum çok, zaten tarih dersim hep kötüydü :D Senin gibi SKKS dışında etkilendiğim olmamıştı. Bu diziyi izleyene kadar. JIW sanırım Return of Iljimae'de oynadı, ben o versiyonu izlemedim ama Iljimae'yi izledim ve eh işteydi. Klasik "kötü final" sıkıntısı vardı. Umarım Moon&Sun'ı izler ve sen de beğenirsin ^.^

    YanıtlaSil
  24. kim soo hyun u dreamhigh 2 de bir tek 1. bolumde gordum yerini saglama almış derken neyi kasteddiniz?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Adsız,
    KSH Dream High 1'de oynadı, ve çok da başarılıydı. Ama Dream High gençlik dizisi olduğundan, bu başarı küçümsenebilirdi. O, gençlik dizisinden sonra tarihi bir dizide de başarılı oldu. Yerini sağlama aldı derken bunu kastetmiştim :)

    YanıtlaSil