24 Temmuz 2022 Pazar

Beyaz Yılan - Yeşil Yılan

                Sevmediğim dillerine inat bugünlerde hep Çin Yapımı filmler izliyorum ben. Fantastik aksiyon temaları altında vermek istedikleri duygusal mesajlar ile anlayamadığım dillerine inat güzel müzikler ile yapılmış akıcı yapımlardı hepsi. O yüzden hazır olun 'K'Günlükleri takipçileri bu hafta bizleri bir çok öneri bekliyor. 

    Eskiden izlemek şimdilerdeki gibi kolay değildi. Sanki dünmüş gibi ama 10 yıl önce bizler bir film izleyebilmek için bin dereden su getirirdik. Şimdi Netflix'de var. Önereceğim yapımların hepsi sanki Netflix bana gelir bağlamışçasına oradan olacak. Tabi gelen zamlarla biz ona gelir bağladık ya neyse konumuz bu değil?


Anime deyince aklımıza Japonlar geliyor hemen değil mi? Çizginin merkezi gibi adeta Japonya. Henüz bir kaç tanecik izlemiş olmama rağmen ben Çin animasyon filmlerine de pek ısındım.



          Fantastik animasyon filmimiz Beyaz Yılan isimli bir Çin Efsanesi 'ne dayanıyor. Efsaneye göre gölde yaşayan büyücülük becerileri olan beyaz yılan ruhu; ölümsüzlük ilacı içmiş bir çocuğun onu göle kusması ile ölümsüzlük kazanır. Zamanla insan şekli almakta ustalaşır ve bazı olayların karmasında aşık olur bir ölümlü insana.  

    Uzakdoğu Mitolojisindeki 4 büyük aşk hikayesinden biriymiş bu araştırmalarıma göre. Yıllar boyunca bir çok yapıma konu olan efsane herkesin kaleminde farklı sonlara sahipmiş hatta Leyla-Mecnun misali...

    Orijinal adı 白蛇:缘起 / Báishé: Yuánqǐ olan 2019 animasyon filmi White Snake: The Origin'de hikâye biraz farklı. Hatta az önce söylediğim şeylerin aşk kısmına kadarı yok filmde, uyarlama olduğu için elbette. 

    Ölümsüzlük isteyen açgözlü, acımasız bir yöneticinin ölümsüzlük gücüne sahip yılanları avlayıp kara büyü kullanması ile başlıyor hikaye. Halkını kandırıp yılanları avlattıran acımasız yöneticiyi durdurmak isterken bir şekilde hafızasına kaybederek insanların arasına karışan Beyaz Yılan'ın hikayesi bizimkisi...

    Gerçekten fantastik güzel bir aşk hikayesi. Bir efsaneye dayandırıldığı için yer yer anlaması zor olsa da aksiyonu, çizimlerin güzelliği ile sizi büyülü bir dünyanın içerisine alıyor. Tabi sadece özel bir aşkı değil; hırs, açgözlülük, ihanet, bencillik gibi bir çok konuyu da işliyor yapım. 

    Ama Çin animasyonlarının garip bir tarafı var. Tüm bunları anlattığını finalde anlamış oluyorsunuz. Sanırım bu yüzden beni bitirdikten sonra çok etkiliyorlar. :) 


                2021 yılında sözüm ona devam filmi olan White Snake 2: The Tribulation of the Green Snake yayınlanmış.
    Sözüm ona diyorum çünkü; ilkinin biterken ki yumuşak havası ile alakası olmayan ne olduğunu anlamadığım bir girişle başlayıp ve ne yazık ki bize ne olduğu anlatılmayan bir şekilde ilerleyerek farklı bir boyuta açılıyor hikaye. 

    Tabi ki 2. filmde efsaneye dayandırılarak uyarlanmış. Efsaneyi bilmeyen biz yabancılar için ne olduğunu anlamak film bittiğinde bile imkansız. Kafanızda milyon soru işareti ile bitiriyorsunuz bu kez filmi.

    Efsaneye göre Beyaz Yılan insan formuna büründükten sonra bir satıcının elinden Yeşil Yılan'ı kurtarır. Böylece Yeşil Yılan, Beyaz Yılan'ı ablası olarak benimser. Ablası gerçekte kim olduğunu söylemeden bir insana aşık olur ve evlenir. Başrahip kadının yılan ruhu olduğunu hisseder ve kocasını uyarır. Kocası rahibin oyunları ile karısının gerçek formunu görünce şoktan ölür. Bir şekilde yeniden dünyaya gelen koca, karısını sevdiği için olduğu gibi kabul eder ancak farklı ırklardan olduğu için toplum düzeni gereği rahip onları ayırır. Kocasını kurtarmak isteyen beyaz yılan ile rahip arasında bir savaş başlar ve sonunda beyaz yılan ruhu bir tapınağa hapsedilir.

    İşte 2. animasyon filmimiz efsanenin bu kısmına dayandırılarak başlıyor ve Yeşil Yılan'ın ablasına kavuşmak için olan macerası ile buluşturuyor bizleri, aksiyonu bol sahneler ile... 

    Beklenilen duygusal havayı bulduğunuz an olsa da film beklentimi pek karşılamadı benim. Dediğim gibi izlerken kafamda cevap arayan bir sürü soru işareti vardı. Siz efsaneyi artık bildiğinize göre daha fazla keyif alırsınız belki filmden nispeten. 

                  Ama ilkini mutlaka izleyin tavsiyemdir. Yalnız küçük bir sorunumuz var. Animasyon filmimizin ilki Netflix platformunda yok. Sadece ikincisi var.     

       

 
                 Benimde animasyon film gibi başında vaat ettiğim ile 
sonunda söylediğim tam zıttı oldu ama ne yapalım. 
Sinirli gözler ile bakmayın sayfama. 
Yarın ki öneriler söz veriyorum Netflix'ten olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder