26 Temmuz 2022 Salı

Yin Yang Ustası

          Aynı hikayeye dayandırılan aynı karakterler ile iki farklı film inceleyeceğiz bugün sevgili 'K'Günlükleri takipçileri. 
 
         Orijinal hikaye olan Onmyoji; Japon Yazar Yumemakura Baku tarafından ilk kez 1989 yılında yayınlanmaya başlanmış kitap serisi. Daha sonra 1993'den günümüze kadar farklı mangakalarca kaleme alınmış. 2001 ve 2003 yılları arasında hikayeyi Japonlar filme uyarlamış seri şeklinde. Japon filmler; Çin senaryosuna göre tür olarak korku tarzıymış gibi geldi izlediğim fragmanlardan. Oysa bugün tavsiye edeceğim bu iki film fantastik, gizem, aksiyon türlerinde. Yine 2001 yılında bir de dizi uyarlaması olmuş hikayenin Japonya'da.
            Böylesi popüler olan hikayenin benim için en ilginç yanı 2018 yılında yapılan oyunu. Çünkü tüm bunlardan habersizken o oyunu oynamış biriyim ben. Bir çoklarınız bilmiyor ama 5vs5 maç attığım mobil oyunları oynamayı pek severim ben. İlk çıktığı zamanlarda karakterlerine bayılarak oynadığım oyunun bu kadar ünlü olduğunu bilmiyor olmak beni biraz etkiledi açıkçası; bu yazıyı yazmadan önce sizler için araştırma yaparken.:)

            Telefonda Moba oyun oynamayı seviyorsanız kendinizi tarihi bir anime içindeymişçesine hissedeceğiniz Onmyoji Arena oyununu denemenizi tavsiye ederim. Bende boş vaktimde döneceğim herhalde oyuna bu yazıdan sonra.:) 


Adı: The Yin Yang Master: Dream Of Eternity (Yin Yang Ustası: Ölümsüzlük Rüyası)
Orijinal Adı: 阴阳师: 晴雅集 / Yīnyáng shī: Qíng yǎ jí
İlk Yayın Tarihi: 25 Aralık 2020
Oyuncular: 

            İlk filmimiz Ölümsüzlük Rüyası; 2019 yılında çekimleri tamamlanıp 2020 yılında vizyona giren, vizyona girmeden yayın hakları Netflix'e satılan, buna rağmen ilk 10 günde sinemada gişe rekoru kıran bir yapım. Aksiyon ve fantastik yapımları sevenlerin görsel efektlerine bayılacağını düşündüğüm bir film. 

          İnsanların arzularından beslenen kötü iblis yılanın dünyaya kaos ve yıkım getirmesini engellemek için dört yin yang ustası tarafından yeniden hapsedilmesi gerekmektedir. Bu amaç uğruna hükümdarlık sarayında toplanan ustalar içlerindeki tek deneyimli ustanın ani ölümü üzerine şüphe dolu bir ortamda görevlerini yerine getirmeye çalışırlar. 

          Fantastik dünyadaki gizemi ile; bir yanda harika bir dostluk, diğer yanda içinden çıkılamayan aşk hikayelerinin kesiştiği akıcı bir senaryosu var yapımın. Toplumsal çatışmalara, önyargılara, sadakat ve orantısız kullanılan her duygunun nasıl dengeyi bozduğunu anlatan bir çok öğretisi mevcut elbette. 

          Gariptir, nerdeyse izlediğim her Çin yapımı; nedense ortak oyuncular ile oluyor. Başrol Qingming karakterini canlandıran oyuncunun Tayvan'lı olması gibi.:) Çin yapımlarında Tayvan'lı görünce sinsi bir gülümseme oluyor yüzümde. Sebebini şu yazıda anlatmıştım daha önce.

          Kendisine eşlik eden BoYa karakterini oynayan oyuncunun aynı zamanda güzel sesli bir şarkıcı olduğunu öğrendiğimde de oldukça şaşırdım.:)
Film için söylediği şarkı Tomb of Infatuation 痴情冢 Chīqíng zhǒng yani Sevda Mezarı şarkısı fazlasıyla popüler olmuş. Listeleri altüst edip çokça dinlenmiş ve sevilmiş. Öyleyse hemen bizde dinleyelim. 


          Melodisindeki tınıların sakinleştiren havası acaba sözleri nedir merakı uyandırıyor insanın içinde. Sizler için 'K' Günlükleri bu şarkıyı çevirdi elbette. Bir sonraki yazımız bu olacak, söz veriyorum.:)



Adı: The Yinyang Master (Yinyang Ustası)
Orijinal Adı: 侍神令 / Shì shén lìng
İlk Yayın Tarihi: 12 Şubat 2021
Oyuncular: 

            Netflix'de aynı isimle, aynı karakterler ama farklı kadro ve farklı hikaye ile yer alan diğer filmimizin Çinçe ismi aslında farklı. 2018 yılında çekilen film 2021 yılında vizyona girmiş. Diğerinden önce çekilip sonra vizyona girmesinden de anlayacağımız üzere asla devam filmi olma durumu yok zaten. Ama Netflix de aynı isimler ile görünce ister istemez bir kafa karışıklığı oluyor insanda. Animasyon dünyasıyla gerçek dünyanın birleştiği filmin oluşturduğu hissiyatta diğer filmden çokça farklı. 

          Fantastik macera türündeki filmimizde melez bir yinyang ustası olan Qinming; dünyayı kaosa sürükleyecek iblis yılanın ölçek taşını koruyan muhafız birliğinden bir gizem ile kovulur. İnsanların dünyasında melez olduğu için kabul görmeyen ve hatta arkadaşını öldürmek ile suçlanan Qinming iki dünya arasındaki bir kanyonda kendisi gibi kabul edilmeyenler ile yaşamaya başlar. Onlara kalacakları yer, ait olabilecekleri bir topluluk ve bir görev atfeder. 

          Canavarlar dünyasına yıllık hediyeleri götüren Boya ise bu grup tarafından saldırıya uğrar ve hediyelerin yağmalanmasına engel olamaz. Bu sebeple görevinden kovulur. Adını temize çıkarmak ve görevini geri almak için Qinming'in peşine düşer. Böylece kendini bir dizi maceranın içinde gerçeğin farklı yansımaları ile savaşın ortasında bulur. 

         Toplumun kalıplaştırmaları, açgözlülük, bencillik karanlıkları zıttında; arkadaşlık, samimiyet ve fedakarlık bağlarını işleyen filmimizin çok etkileyici olmasa da minik bir aşk hikayesi de mevcut.
Mutlaka izlenmesini tavsiye ediyor olmasam da keyif alacağınız, ailecek izlenebilecek, görsel efektleri başarılı bir film. Özellikle kovalamaca sahnesindeki illüzyon efektleri favorim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder