29 Nisan 2019 Pazartesi

Rakshasa Street: 镇魂街 (Zhen Hun Jie)

          Bugün bir Tayvanlı'nın başrolünü üstlendiği bir Çin dizisi ile birlikteyiz sevgili çingular. Aradaki ironiyi anladınız mı? Anlamayanlara yazının içerinde açıklama yapacağım.

          Kore Dizileri izlerken insan ister istemez yan komşuları ile de tanışıyor. Uzak Doğu diye bir kavramın ne kadar geniş olduğunu araştırdıkça öğreniyorsunuz. Karasal savaşlarından, denizsel komşu olduklarından; siyasal olarak birbirlerini sevmeseler de pek çok esinlenme, ortak projede yer alma durumu Uzak Doğu medyası için çok olağan bir durum. Onlar böyle olunca biz de bir dizi diyerek yola çıkıyoruz ve o kim bu kim derken, normalde hiç de ilgimizi çekmeyecek bir Çin dizisinde soluğu alabiliyoruz.

          You're Beautiful Tayvan versiyonunu izlerken başrol oyuncu Jiro Wang dikkatimi çekmişti. Şöyle bir araştırırken kendisinin çok ünlü dizilerin uyarlamalarında boy gösterdiğini fark etmiştim. Bu adamların hiç mi orijinal dizisi yok arkadaş diye merakla araştırmalar yaparken Rakshasan Street dizisinin Türkçe altyazıya çevrildiği bir site ile tanıştım. Tayvan Drama ailesine teşekkürlerimi sunuyorum buradan çalışmaları için bu arada. Ee fırsat ayağıma gelmişken hiç vakit kaybetmeden hemen diziyi izlemeye başladım.

          Ortalama yarım saatten oluşan 24 bölümlük fantastik, aksiyon, komedi tarzlarını içeren bir dizi. Temeli bir Çin mangasına dayanan yapım, önce anime sonra da dizi olmuş.
          Hikaye Çinliler'in efsanevi tarihsel hikayelerine dayandırılmış. Bu yüzden yabancı bizlerin anlaması zaman zaman çok zor olabiliyor. Sadece bu da değil, çizgi filmsel fantastik sahnelerin yoğunluğu bazı izleyicilere saçma gelebilir ilk etapta. Bana bu kadar emeğe saçma demek doğru gelmedi, hiç de demedim ama garip ve değişik bir yapım olduğunu da inkar edemedim.
Aksiyon sahneleri, komediden hiç uzaklaşmayan senaryosu ile çok keyifle izledim ben diziyi üstelik. O kadar akıcıydı ki başladığı gibi bitti sanki her bölüm.
          Sonra yönetmen ile yapılan röportajı izleyince; benim gördüğümden daha başarılı bir yapım olduğunu fark ettim. Yenilikçi bir tür koymuşlardı ortaya herşeyden önce. Çizgi film dünyasını gerçek dünyaya taşımak gerçekten zorlu bir iş, riskli bir yapım, tartışmalara açık bir yapım haline getiriyor diziyi yönetmenin dediği gibi. Benim gibi fantastik, bilim kurgu sevenler için güzel bir yapım ama ya diğerleri?.. Dizi ekibi bu riski aldıkları için gurur duyuyordu kendileriyle. Bu samimiyet bir tık daha başarıya taşıdığı diziyi bende. Ki prodüksiyon ve efekt ekibinin gerçekten başarılı bir görsellik koyduğunu düşünmekteyim ortaya.

          Yazının başında da dediğim gibi dizinin anlamlandırmakta zorlandığım bir özelliği var. Baş rolünü bir Tayvanlı üstleniyor dizinin. Çin; Tayvan'ı bir ülkeden saymazken, Tayvan'ı ülke sayanlara ambargolar uygularken baş rolde bir Tayvanlı görmek çok ironik geldi bana. Siyasi olarak bize ilişkileri çıkmazda gibi yansıyan bu ülkelerin gerçek ilişkilerini merak ettim, başka derdim kalmamış gibi.
          Tayvanlı oyuncumuz Jiro Wang'ın popüleritesinin bunda çok önemli bir payı olduğu aşikar tabi ki... Küçük bir araştırma ile Avrupa'da bile boy gösterdiğini öğrenince, biraz daha anlamlaşmaya başladı durum, çözüme kavuşmasa da... Yine de hiç bilmediğim mevzularda çıkabilir ortaya, kaynak kıtlığından derin araştırmalar yapamadım, sorularıma cevap bulamadım. Malum Çince bilmemek ben...
           Jiro Wang kimdir gerçek anlamda bilmiyorum ama kendisinin bir cosplay delisi olduğunu anlamak için instagram hesabına bakabilirsiniz. Milano'daki defileye gittiğini, en iyi model ödülü aldığını, Super Junior, Sistar ile paylaştığı fotoğraflarını da keşfedebilirsiniz.
          Diziye dönecek olursak, Jiro Wang'a dizi içerisinde dublaj yapılmış, kendisinin Tayvan aksanı olduğu için. (!)(?) Bu da benim için dizinin en dezavantajlı yanı; çünkü ben dublajdan nefret eden biriyim. Çinli oyunculara soruyorlar: "Jiro Wang'ın aksanı hakkında ne düşünüyorsunuz?" tarzında. Oyuncular diyor ki "bazen gülesim geliyor." (!) Yorum yapmıyorum normaldir herhalde.(?) Bize de ege, laz şivesi farklı geliyor. Hepsi Türkçe olsa da...

          Dizinin kendisini çok keyifle izledim ama kamera arkasını 2 katı keyif ile izledim bölüm sonlarında çıkan. Oyuncuların doğal hallerini görmek, efektlerin nasıl oluşturulduğunu hızlıca izlemek çok eğlenceliydi.

           Fantastik, bilim kurgu türündeki yapımları sevenlere tavsiye edebilirim. Ben sevdim, anlamadığım yerlere inat.

Dizin tek kötü yani finalin havada kalması;
Kimin iyi kimin kötü olduğunu anlayamamak ve
maceranın devam etmesi...
Animede 2. sezon varmış.
 Herhangi bir açıklama yapılmadı henüz ama 
bence dizinin de ikinci sezonu yapılır. 



Adı: 镇魂街 / Zhen Hun Jie
Tür: Fantastik, aksiyon, komedi, macera
Bölüm Sayısı: 24
Yayınlandığı Kanal: Youku
Yayın Tarihleri: 02/08/2017 - 06/09/2017

Oyuncular:
  • Jiro Wang / Cao Yan Bing


  • An Yue Xi / Xia Ling

  • Tang Guo Zhong / Bai Luo Shi Men
  • Luo Qi / Gui Fu San Tong
  • Liu Zhao Hong / Li Xuan Yuan
  • Neo Hou / Bai Jing Xuan
  • Bai Liu Xi / Zi Wei
  • Zhang Zi Wen / Nan Yu Fu
  • Min Ting Liu / Xiang Kun Lun
  • Huang Ting Qi / Cao Xuan Liang
  • Huang Pu Dong / Zhao Xin




2 yorum:

  1. bu fili 4 5 kez izledim sanırım bence efsane bir bilimkurgu keşke 2. sezonu çıksaydı yazık oldu emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.:)

      Belki bir gün 2.sezon da olur kim bilir... Benim bir umudum hala var.:)

      Sil