11 Nisan 2019 Perşembe

Legal High


          2019'un en kaliteli dizilerinden bir olan Legal High ile birlikteyiz bugün.
Aynı isimli bir Japon Dizisi'nden uyarlama olan yapım. Japonların absürtlüğü ile renklenen kaliteli bir hukuk dizisi.

          Geçmişten günümüze toplulukların her daim sınandığını rüşvet, yozlaşma, açgözlülük konularını açık açık işleyen, dünyanın karanlık yüzünü bize birinci derecen tanıklar ile izleten dizi. Bunu komedi ile öyle güzel harmanlamış ki; böyle ciddi konuları izlerken böyle gülebilmek dünyanın bize ne kadar da yanar döner bir yer olduğunu gösteriyor aynı zamanda.

           Dışarıdan para için yozlaşmış bir avukat gibi görünen Go Tae Rim'in, içine girildikçe şahane bir adam olduğunu anlatıyor bize dizi. Karakterlerini çok sevdiğim dizide şüphesiz en unutulmaz karakter Go Tae Rim. Gözü sadece parayı gören bir avukat Go Tae Rim ama zekası o kadar sivri ki asla bir dava kaybetmemiş bir adam. Yolsuzluklara göz yuman, onların üstünü örten bir insan gibi görünse de aslında bir Robin Hood Korece düşünürsek Hong Gil Dong misali cezalandırıyor onları. Önce kurtarıyor, paralarını alıyor sonra hiç alakası yokmuş gibi başka yollardan ceza almalarını sağlıyor. Ve bu özelliğini tek sahne ile izleyicinin algılarına bırakan sessizlikte anlatıyor dizi.
Go Tae Rim avukatlığından ziyade eşsiz kişiliği ile ön plana çıkıyor. Kurduğu uzun uzun cümleleri tek nefeste söylemesi başınızda ilk bölümler devasa ağrılar bıraksa da zamanla kendisine alışıyor ve seviyorsunuz bu deli dolu hareketleri...
          Jin Goo ssi'nin oyunculuğunu övmemek mümkün değil bu karakter ile. Go Tae Rim olmak ona çok yakıştı, başka birinde fazla dururdu bence bu rol. Kendisini Descendants of the Sun ile tanıdığım oyuncu, ordaki karakterine çok zıt bir karaktere hayat verdi bu kez.

          Ona eşilik eden Seo Jae In karakteri ise belli sebepler yüzünden onun kölesi olmuş bir civciv onun için. Ama zamanla civcivden çok şeyler öğreniyor. Kendinden bile gizlediği vicdanı Seo Jae In sayesinde ortalıklara dökülüyor. Seo Jae In karakterinin de zamanla ona benzeyen tatlı tavırları, ikili arasındaki atışmalar diziyi daha eğlenceli kılıyor. Yani 100 bölüm olsa izlenir.:D

          Dizide baş karakterler arasında bir romantizm yok. Romantik sahneler olmayanda dizi de yapılabilir ideolojisinin en mükemmel örneklerinden. Diğer karakterler arasında olduğu belli edilse de dizi daha çok diğer konulara ağırlık veriyor. Kara mizah özelliğine daha çok vurgu yapıyor.

         Dizinin absürtlüklerini ortaya koyarak bizi kahkahalara boğan, her daim güldüren beceriksiz avukat Yoon Sang Goo karakteri de asla unutulmazların arasına girenlerden.
         Öyle ki başlarda eşsiz bir karaktermiş gibi yazılan ama zamanla sıradanlaşan Kang Ki Seok karakterini geri plana iten bir isim.



          Dizinin başarılı ve gizemli karakterlerinden biri Goo Se Joong. 10 parmağında 100 marifet, yapmadığı iş, bulunmadığı yer olmayan bir karakteri canlandırıyor yılların deneyimli oyuncusu.

Bu yandaki fotoğrafta bu yapımın en güzel anı bence.


          Son dönemde Kore'yi sallayan chaebol ve ünlülerin skandalları yüzünden hukuk dizileri daha da dikkatimi çeker oldu. Gerçek kişi yada kurumlarla ilgisi olmadan yapılan bir dizi olmasına rağmen ben gerçekte olan skandalların böyle alt yapıları olduğunu aklımdan geçirdim her bölüm.
          Tabi ki bunu sadece Kore'de olan bir adaletsizlik diye düşünmemek gerek. Dünyanın genelinde olan bir şey yozlaşma-rüşvet. Hangi dil,din, ırk olduğunu fark etmeksizin her toplumda çürük yumurtalar var.

          Kısaca bence diziyi izlemelisiniz. Eğlendiren bir dizi herşeyden önce. Bağlantıları kuvvetli, polisiye roman tadından heyecanla takip ettiğim bir dizi de aynı zamanda. Tavsiyemdir.

-Spoiler-
  • Yorumsuz...🤣

  • Dizinin bir kara mizah olduğunu kanıtlayan en güçlü sahne buydu.




  • Go Tae Rim her zaman bu kadar güzel cümleler kurmuyordu. Onun asıl yeteneği değişik benzetmeleri, tuhaf cümleleri idi.


  • Şu cümleyi bende kurdum yakın zamanda Burning Sun olayında...


  • Klasik sözlermiş gibi görünse de çok anlamlı ve günümüz dünyası için gerekli sözler aslında. 
Doğruluk günümüzde klişe diye damgalanarak basitleştirilmeye çalışılıyor sanırım.:)

          Tamamen kişisel bir görüşümden daha bahsetmek istiyorum dizi içerisinde farkındalık yakaladığım. 
"Kimi insanlar paraya bağlanıp yaşar, kimi insanlar başka insana bağlanıp yaşar, kimi insanlar idealleri için yaşar."
          Herkesin yaşamak için bir sebep bulmasını ifade ediyordu cümle. Çok doğruydu. 
Kimi insan paranın her kapıyı açacağını düşündüğü için paraya bağlanıyor, bağlandıkça kötülükler artıyor, daha çok, daha çok... açgözlülüğü hiç doymuyor. Kimi insanlar başka insanlara bağlanıyor. Aileleri için sevdiklerini korumak için yaşıyor. Sevdiklerimize bağlı olduğumuz için onlar kötülük yaparsa biz onları korumak için yanlışlarına göz yumarak yanlış yapıyoruz. Kimi insanlar ideallerine bağlı yaşıyor. Vefa, sadakat, dürüstlük vs. seçtiğimiz herhangi bir olgu bizi doğru ya da yanlışa götürebiliyor. 
          Lakin kul dünyaya Allah için gelmemiş midir? Allah'a ibadet için yaratılmış kullar değil miyiz? Öncelikli amacımız ve dini vecizelerde bahsedilen ibadet değil midir? Sonra dürüstlük, hak yememe ve diğerleri gelmez mi? İnsanlar gerçek amaçlarını bıraktıkları için bugün dünyada adalet yok diye düşündürdü bana bu cümle... 
Oysa her zaman Yaradan'ın adaletini öbür tarafa sakladığını düşünmüştüm. Bir ideolojimi çökertti bu replik...


Adı: 리갈하이 / Rigalhai
Tür: Yasal, komedi, kara mizah
Bölüm Sayısı: 16
Yayınlandığı Kanal: JTBC
Yayın Tarihleri:08/02/2019 - 30/03/2019
Yayınlandığı Günler: Cuma - Cumartesi 23:00

Oyuncular:
Jin Goo / Go Tae Rim
Seo Eun Soo / Seo Jae In
Yoon Park / Kang Ki Suk
Chae Jung Ahn / Min Joo Kyung
Jung Sang Hoon / Yoon Sang Goo
Lee Soon Jae / Goo Se Joong

OST:
1. If You're With Me 같진 않을까 - Yoon Hyun Sang 윤현상
2. Hold My Hands 내 손 꼭 잡아 - Ahn Hyun Jung
3. Never - Y, Bae Seung Min 배승민 / Golden Child
4.Sha La La 샤랄라 - S.I.S 에스아이에스
5. Mr. Wonder - Choi Hyo Jung 최효정 & Bini (비니) / Oh My Girl
6. Make a Dream 꿈을 그린다 - Hong Bin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder