17 Mayıs 2019 Cuma

Haechi

          30 Nisan'da final veren Haechi dizisi ile birlikteyiz bugün sevgili çingular.



           Dizinin baş kahramanı Jung Il Woo'un hayat verdiği Kral Yeongjo olmasına rağmen, kralın hayatı anlatılmıyor dizide. Kendisinden önce tahta geçen abisinin; 4 yılı, öncesini ve sonrası anlatılıyor. Asıl anlatılmak istenen kesinlikle kralların hayatı falan değil zaten. Adından da anlaşılacağı gibi dizi adalet arayışını anlatıyor. Politika, vicdan, aile bağları gibi kavramların yanlışları ve doğrularını nasıl manipüle ettiği anlatılıyor. (Haechi adaleti arayan efsanevi bir hayvanın adı-imiş.)
          Dünyanın gelip geçici olduğunu da çok güzel vurguladıkları halde bu dünyalarını kurtarmak için çıkarlarının peşinde koşan insanların dizisi aynı zamanda Haechi.

           Oyuncuların oyunculuklarını konuşturduğu bir dizi benim için. Adaletin hayal ile gerçek arasındaki durumunu anlatan afilli cümlelerinden ziyade ben oyunculukları ile hatırlayacağım diziyi.

          Jung Il Woo ssi'nin askeriye dönüşü rol aldığım ilk dizi olma özelliği taşıyan bir dizi kendileri aynı zamanda. Hal böyle olunca dizinin başarısı Jung Il Woo için mükemmel bir geri dönüş oldu diyebiliriz. Jung Il Woo kaliteli bir oyunculuk izletti bize elbette. Bir bakışı ile karakterin duygularını ekrana yansıtabildi.

          Diğer karakterler de çok başarılıydı. Özellikle devlet adamları.
Noronların başı Min Jin Hun öyle değişik bir karakterdi ki başlarda baya baya nefret ettirdi kendini bizden. Olaylara her türlü çomağı soktu hiç usanmadan. Sonradan yazar bu karakteri öyle güzel anlattı ki bize, öyle güzel doğru yola girdi ki adam sevdik kendisini. Elbette ki karaktere can veren Lee Kyung Young ssi'nin başarılı performansı da çok etkili bu övgülere.
Noron lideri ile Soron liderinin arasındaki dostlukta çok güzel ve derin duygular anlatan türdendi. Hem düşman hem dost gibiydiler. Sadece farklı ailelerde doğdukları için düşman olmak zorunda kalan iki arkadaşlardı. Saygılı düşmanlıkları çok güzel bir örnekti. 
           Sevdiğim bir diğer devlet adamı Lee Kwang Jwa idi. Zaten Im Ho ssi çok sevdiğim bir oyuncudur, ilk göz ağrılarımdan... Bu dizide görmek beni çok mutlu etti. Uzun zamandır izlememiştim kendisini. O diziye girdikten sonra dizi benim için daha da izlenilesi oldu sanki.😊

          Dizinin en büyük talihsizliği Go Ara'nın çok iyi giderken birden dizi setinde kaza geçirmesi oldu. Dizi; çok daha heyecanlı sahneler bize sunabilecek iken ne yazık ki herkesin eli kolu bağlandı. Kızcağız kıpırdamadan tüm sahnelerini yüksek bir şeyin üzerinde oturarak çekti. Buna rağmen profesyonellikten uzaklaşılmadan çok başarılı bir yapım koyduklarını düşünüyorum ortaya.

           Dizide başarılı bir başka performansın sahibi Jung Moon Sung ssi idi. Kendisini uzun süre Yi Tan olarak hatırlayacağım ben. Bir kaç yapımda daha görmüş olmama rağmen dikkatimi About Time dizisinde çekmişti. Acıklı hikayesine orada ne kadar üzüldüysek, bu dizi de 5000 katı nefret ettik kendisinden. Gerçekten yetenekli bir oyuncu olduğunu kanıtladı bence bu dizi sayesinde.

          Bir de çok havalı karakterimiz Park Mun Su vardı. İyi adamdı, hoş adamdı, zeki adamdı, sadık adamdı, cesur adamdı ama karakteri gereğinden fazla havalı yapmaya çalıştıkları sahnelere anlam veremedim ben. Sahte durmuş biraz. Sanki savaşa giderken zırhlarını giyen Koreli bir askerden ziyade batmobile binecek Badman havası vardı, sahne olarak olmamıştı. Oyuncu ile alakalı değil yönetmen ile alakalı abartılardı bence.

          Yi San, Dong Yi dizileri ile tanıdığımız senarist Kim Yi Yong'un kaleminden çıktı dizimiz bildiğiniz üzere. Senarist aynı olunca, insanın zihninde de bağlantılar oluşuyor bu üç dizi arasında ister istemez. Şu yazımda da bahsetmiş olduğum gibi...

          Dizi sayesinde anlıyorsun; Dünyada hiç birşey değişmemiş. İnsanlar zamanla yozlaşıp aç gözlülüğüne yenik düşüyor. Kral Yeongjo o şartlarda yeni reformalar yaparak sağladığı düzeni, yüzyıllar sonra insanlar yine bozmuş. Yine devletin güvenilir kurumları yozlaşmış. Noron Min'in de dediği gibi adil bir dünya ne yazık ki bir rüya. Tam gerçekleştirdim sandığında yine herşey eski haline dönebilir. Diziyi günümüz ile karşılaştırmamak elde değil bu yüzden. Hele ki Kore de 2019 da bu kadar kötü haberler gelirken...
          Dizi gerçek tarihten uyarlanarak yazılmıştır cümlesi ile başladığından, tarihsel mantıklara uymayan sahneler beni rahatsız etti bazı yerler. Mantık hataları vardı evet ama yazarın edebi vermek istediği mesajlar çok yerinde ve özeldi.

          Diziyi izlemeyen arkadaşlar çok şey kaçırdı diyebilirim. Tam haftalık izlemeye uygun bir diziydi. Akıcı, hiç sıkmaması, araya bir hafta girmesine rağmen sanki hiç zaman girmemiş gibi sizi içine alması bir yana, arka arkaya izlendiğinde insanı yorabilecek de bir yapımdı.

Biraz da spoiler...

 Dizinin başlarda eğlenceli sahneleri de vardı elbet.





          Böylesine bir kralın kendi oğlu Saddo'yu öldürmesi... hiç inanılası değil ama hayatta işte insanın başına ne geleceği hiç belli olmuyor. Lakin Noron Min'in bu sahnede vazgeçmek ile ilgili sözleri sanki Saddo'nun ölümünde büyük yer etmiş gibi geldi bana. Saddo filminde verilen alt metindi diye hatırlıyorum bu sözler...
"Yanlış olduklarını bildikleri halde yanlış yapabilirler... Ama önemli olan hatanın peşinden gitmek değil, hatanı anlayıp düzeltebilmektir" i öğretti bize Dal Moon bu sahnede.
Ana Kraliçe'yi bir ben mi çok sevdim acaba diye düşünüyordum ama bu sahneden sonra takdir etmeyen kalmamıştır sanırım.:)



Adı:해치 (獬豸) / Haechi
Tür: Dram, aksiyon, tarih
Bölüm Sayısı: 48 (24)
Yayınlandığı Kanal: SBS
Yayın Tarihleri: 11/02/2019 - 30/04/2019
Yayınlandığı Günler: Pazartesi - Salı 22:00 (Yarim saatlik 2 bölüm art arda)

Oyuncular:

Jung Il Woo / Yi Geum (Kral YeongJo)
Kwon Yul / Park Moon Soo
Go Ah Ra / Yeo Ji
Park Hoon / Dal Moon
Lee Kyung Young / Min Jin Hun
Jung Moon Sung / Lee Tan
Bae Jung Hwa / Chun Yoon Young (Bok Dan)
Han Sang Jin / Wi Byung Joo


OST:
1. Love Peom 순애보 - Jun In
2 .Story Conveyed By The Wind 바람이 전하는 이야기 (Rüzgarın ilettiği hikaye) - Jun Woo Sung (전우성) - Noel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder