19 Mayıs 2019 Pazar

Esmerleşen Pembe Dünyalar - Bölüm 1

          Kore; önce dizileri ile girdi hayatımıza. Bir avuç insandık bir zamanlar. İmkanlar dardı.
Eskiden sağda-solda, gazetede-internette-televizyonda, alakalı-alakasız bir Güney Kore haberi gördüğümüzde sevinen insanlardık biz. Huzur dolu bir ortamdı bizimkisi. Kavga yok, gürültü yoktu. Paylaşımcı insanlardık biz küçük pembe dünyalarımızda. Paylaşarak çoğalırdık bloglarda. Kimse kimseyi kırmaz hatta kırmaktan korkar, destek olurdu herkes birbirine.
          Sevdiğimiz ünlülerin rol paylaştığı kadınları biz de kıskanırdık ama yaptığımız komik yorumlar daha çok birbirimizi eğlendirmek, güldürmek içindi. Dozumuzu her zaman bilir, karşımızdakilerinde bizi bildiğini bildiğimiz rahatlıkla konuşurduk. Severdik biz Koreliler ile gerçeklikten kopmayı, orası bizim yorucu hayatlarımızda uzaklaşıp, nefes aldığımız pembe bir dünya idi. Ama her zaman orada yaşamaz kendi sınırlarımızı bilir, gerçeklikten kopmazdık biz.

          Sonra kitle genişledikçe, durumlar değişiverdi bir anda. Kpop dünyaya yayıldıkça bizde de yayıldı. Bizim paylaşmayı sevdiğimiz, öğretmeyi sevdiğimiz, öğrenildiğinde sevindiğimiz bu dünya sertleşmeye başladı bir yanda. Gençler güzel sahiplenmişti Koreli İdolleri ama kırıcı olmaya, savunurken saygısız tavırlar göstermeye başladı bir tarafta. Oysa Kore medyası bizi bir araya getiren basit bir hobiydi sadece. Sonra baktım ki senin idolün böyle, benim ki şöyle kavgaları vardı etrafta. En garipsediğim ve trajikomik bulduğum durum ise; BTS grubunu yazıldığı gibi okuyanlara verilen sert tepkilerdi. Kpop severlerin bu tavırları kendi kendilerini ötekileştirmekti adeta bence. Sonuçta burası Türkiye Cumhuriyeti ve biz senelerce fiftycent'i ellisent diye okumuş insanlardık. İngilizce dersinde hocalardan az azar yemiş insanlar olmamıza rağmen gördüğümüz her sayıyı Türkçe okuyan insanlardık. Herkes, her öğrenci İngilizce dersinde bunu yaptı, eminim ki yapmaya devam ediyor. Bu da aslında dünyanın ne kadar değiştiğini anlatıyor bize bir yerde. Olayın ne Kpop ile ne de BTS ile alakası var bence. Olay bizim birimize olan saygımızı, sabrımızı, tahammülümüzü kısacası, anlayışımızı kaybetmemizden kaynaklanıyor.

          Gençlerin deli akan kanlarından sebep biraz sert tepki görenler, olayı daha da sertleştirmeyi seçti bir anda. Özellikle kendini muhafazakar kesim olarak adlandıran bazı yaşını başını almış ama akıl alamamış insanlar çeşitli karalama politikası yapmaya başladı internet ortamında Kpop hakkında.
Cinsiyetsizlikten tutun, türlü türlü karalama cümlelerle ailelerin gözlerini korkutmaya çalıştılar bir anda.
          Biz eski grup bir yandan kızıyorduk ne dediğini bilmez, araştırmadan kendi boş fikirleri ile konuşan bu insanlara; bir yandan da gençlerin aşırılığının bir kaşınma biçimi olduğunun da farkındaydık ki savunamıyorduk. Sasaeng diye adlandırılan saplantılı fanların içinde Türklerinde olduğunu öğrenmek savunmamıza en büyük engeldi.
Bizim nefes aldığımız pembe dünyacıklar ne yazık ki sınırları aşmıştı bazıları için. Gerçeklikten koparmıştı bazılarını.
          Tam da bu gelgitlerle uğraşırken, öyle bir olay patladı ki Kore'de tüm pembe dünyacıklar bir anda esmerleşti. Herkesin biz eskilerinde yıllarca takip ettiği dinlediği sevdiği isimler bir anda çöpe döndü. Bu olay öyle bir olay ki sınırları aşan, tüm savunmaları çökerten ama en önemlisi hayal kırıklıkları yaratan bir darbe oldu Kore Medyası'na.

          Evet bahsetmeye çalıştığım şey Kakaotalk mesajları ile ortaya dökülen fuhuş, gizli kamera skandalları.
          Aslında ünlülerin dünyasının her zaman temiz olmadığı tahmin edilen bir gerçekti. İlla ki gözle görülüp, elle tutulur sebeplere ihtiyacımız yoktu bilmemiz için. Ama olabiliritesi olması ile gerçekten kanıtlanması çok farkı hissiyatlarmış anlamış olduk bu olay ile.
          Kpop bugüne kadar önümüze hep sömürü sektörü olarak yansıdı. Kölelik sözleşmeleri ile hayatları zehir edildiğine inandığımız insanların başkalarının hayatlarına eziyet olması adeta yıkılan bir gökdelen etkisi yarattı bizler de.

            Bilmeyenlere skandaldan kısaca bahsedelim. Ki hemen düzeltiyorum. Bu bir skandal değil bir suç. Kanıtlanmış bir suç.

            Şarkı yarışmalarından biri ile ünlenen şarkıcı Jong Jung Young gizli kameralar ile çektiği seks videolarını arkadaşları ile kurduğu bir Kakaotalk (bizdeki Whatsapp tarzı bir uygulama olan) Kakaotalk grubunda paylaşıyor. Ünlü bir ismin arkadaşları da ünlü oluyor tabiki... Sadece izinsiz çekilen videolar mı? Bayıltıp çekilen tecavüz videoları var aynı zamanda. Fuhuş, kumar, ahlaksızlık, edepsizlik, karaktersizlik bu davanın diğer ayrıntıları.

            Ama asıl Kpop'u sarsan isim kesinlikle Seungri. Tüm bu skandalların baş ismi; BigBang'in en küçük üyesi öyle naneler karıştırmış ki, Türkçe'de çok ağır bir kelime var P ile başlayıp k ile biten ama ben kullanmayacağım. Bildiğiniz kadın pazarlamış insanlara, Kakaotalk grubunda olması ayrı bir dava, yabancı yatırımcılara rüşvet mahiyetinde sattığı kadınlar başka bir dava... Bunları tek başına yapamayacak olması bir şirkete bağlı olduğu gerçeği ile bir başka dava. Tabi bunlar bize açıklananlar, daha neler var kim bilir...
           BigBang'in globalde aldığı ödüller ile tüm VIP ler gururla dolanırken, Seungri yüzünden hepsi utançla dolaşır oldu. Harcadıkları zamana, gösterdikleri temiz duygulara üzülür oldu.

           Ben Jong Jung Young falan bilmezdim açıkçası. Mutlaka görmüş duymuşumdur ama özellikle takibimde olan bir adam değildi.

           FT Island Kore'de tanıdığım ilk gruplardan biriydi. Grubunun tamamını bilmesem de Hong Ki her zaman sevdiğim bir isimdi İlk tanıdığım ünlülerden biriydi. Onun grubunun lideri olan Choi Jong Hoon da o karanlık Katalk grubunda imiş. Asıl acı olan Hong Ki'nin onun yüzünden bir süre halkın gözünde zan altında kalmasıydı. Hong Ki adam gibi olduğunu ondan vazgeçerek bize göstermiş oldu. Ama bizim güvenimiz o kadar sarsıldı ki bu cümleyi kurmaktan gelecekte korkabilirim düşüncesi aklımdan alt yazı olarak geçmekte artık her daim.

           Son dönemde; Cube den ayrılarak fanlarının desteği alıp kendi şirketlerini kuran Highligth'ın rapper'ı söz yazarı sevilen isimlerinden biri Yong Jun Hyung bir başka kötü isim oldu. Yapılan açılmaya göre bu isimler ile anılan katalk gurubunda yer almıyordu ama, özelden Jong Jung Young kendisine o videolardan birini atmış, o da izlemiş ve komik birşeymiş gibi gülüp, kötü yorumlarda bulunmuştu. Bu yüzden emekli oldu. Yasa dışı paylaşım yapmadığı için herhangi bir cezayı işleme tabi tutulmayan isim, gruptan ayrılarak emekli oldu. Ve bir çok şarkıcı ile yaptığı düetleri bile dinleyemez hale getirdi bizi. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığı oldu sevenlerine.

           Sarsılan güvenlerin baş mimarlarından bir diğer isim CNBlue grubunda sesini severek dinlediğimiz Lee Jong hyun... Benim için bile hayal kırıklığıydı gerçekten. A Gentleman's Dignty dizisinin bayıldığım My Love şarkısını dinleyemiyorum artık.
           Öyle videoları çıktı bu olayın üstüne ödül törenlerinde bayan idolleri resmen taciz ettiği ama hiç birimizin uyanamadığı mesela.
           Yukarı da saydığımız 4 isim olay patlar patlamaz hemen emekli olurken bu adi askerde ses etmeden olayın kapanmasını bekliyor. Daha çok bekler. Olay kapansa da unutmayacağız bilsin.

İlk patlayan haberler böyle idi işte sevgili çingular. 
Yazının devamını şuradan okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder