5 Şubat 2011 Cumartesi

İlk Kore Drama'm Dae Jang Geum


















    İçinde herşeyin bulunduğu dizi; aşk, üzüntü, başarı, intikam, hiddet, şiddet, heyecan vs. aklınıza ne geliyorsa işte Dae Jang Geum ^^
    Hepimiz bu diziyi TRT sayesinden tanıdık. Bir çoğumuzun Korea Drama sevdasını başlatan dizi işte. Her ne kadar dublajın acımasızlığına uğrayıp Büyük Jang Geum (te cankım diye okunur) Saraydaki Mücevher adını alsada biz onu sevdik, bağrımıza bastık.
    Diziyi ilk 2008 yılında izledim. Dizinin resmen ortasından başladım izlemeye diye bilirim. Diziyi bu kadar seveceğimi o zamanlar asla tahmin edemezdim. O kadar çok sevmiştim ki TRT nin ondan sonra çıkardığı dizilerini inat edip izlemedim :D. Halbuki diziyi izlemeye başlamadan önce çok önyargılıydım. Hergün dikkatlice takip eden anneme ne buluyorsun bunda tavrı takınırdım. Onun yerine neden oturup izlememişim hiç bilmiyorum . Sonra bir gün kader ya sıkıntıdan izledim tek başıma. Sonra müptela oldum bende herkes gibi. Öğrendim: Önyargıdan vazgeç. Hayat neler götürür görürsün ama neler getirir bilemezsin. - Bilmediğin bir konu hakkında yargıya varmak da ne demek önce bir fikir edin değil mi? :) -
     Bir yıl sonra tekrar yayınlanan diziyi bu kez doğru dürüst en başından izledim. Diyebilirim ki izlediğim kore dizilerinin içindeki en güzellerinden biri. O kadar çok ağladım ki...
    Jang Geum'nın o mini minicik yaşında başına gelenler... Öğrendim ki: Lafta değil kalpte şükretmeliyiz halimize.
    Büyüdü de afet oldu bizim Jang Geum. (Lee Young Ae canım ya ne kadar hoş, alımlı, güzel bir kadın. Onun eline su dökebilcek bir oyuncu izlemedim. Unnilerimde her zaman bir numara.)
Yetenek, akıl, güzellik, sakinlik, masumluk hepsi bizim (uri-우리) Jang Geum'da. Her ne kadar annesinin istediğini yerine getirebilmek için girmiş olsa da o saraya, kadınların erkeklerden üstün olabilceğini kanıtlayıp tarihe geçti.
    Görmedim hiç ben öyle sabırlı insan;Jung Ho. Ne çok sevdi Jang Geum'ı. Elinden geldikçe yanında oldu. Onun için ölümle burun buruna gelse korkmadı. Başını eğdi sessizce bekledi. Kaçmadı, korksa da korkusunu içinde sakladı. Zaten tek korkusu Jang Geum'a bişey olmasıydı. (Ji Jin Hee ilk oppam)
    Geum Young; tam bir gurur abidesi. Ama gel gör aşk acısı neler yaptırıyor insan. Ne aile geleneğini devam ettirmekti onun amacı kötülük yaparken, ne de güç sahibi olabilme merakıydı. Onu bu duruma sokan, bunu istekli şekilde yapmasına tek sebep olan Jung Ho ya duyduğu aşktı. Bu aşka Jang Geum sahip olunca her kadın gibi gözü döndü Geum Young'ın ne yapsın. (Ben olsam bende kıskanırdım valla. Tüm hayatımı bir kalemde silebilecek kadar çok seviyorum ama sevdiğim adam benden her açıdan üstün yetenekli başarı üstüne başarı sağlayıp beni yenen beni 2. plana atan birini bende kıskanırım. :D) Ki eminim Jung ho olmasaydı ne olursa olsun Geum Young, Jang Geum'a düşman olmazdı.
    Im Ho canım kralım. Her zaman bakanların isteklerine bir şekilde boyun eğmek zorunda kalan kral sıra Jang Geum'a geldiğinde nasıl korudu. En bayıldığım sahnelerden biriydi bakanların itiraz ettikçe Jang Geum'ın derecesini yükseltmesi. Kralımız öldüğünde ne ağlamıştım. Hele Jang Geum'a bıraktığı mektup kalbimden vurdu beni.;(
    Kraliçe her seferinde çabuk etkilenip fikir değiştirse de Jang Geum'ya büyük yardımları dokundu. Kaç kez Jang Geum'ı ölümden kurtardı.
    Ana Kraliçe demeyin bana. (Kore dizilerinin en sevmediğim yanları şu en yaşlılar. Nasıl bu denli geri kafalı ve sabit fikirli olurlar. Yedikler beni )
    Lady Han; Jang Geum'ın annesi gibiydi. Jang Geum'ın yeteklerini kullanabilme sebebidir Lady Han. Öz annesi ona saraya gir, başkahya ol dedi; 2. Annesi Lady Han saraya dön, masumiyetimizi kanıtla dedi. İki anneside onu sarayda bekledi. O öldüğünde de ne çok ağladık ah.:(
    Lady Choi; Choiların en fettanı gibiydi ama halası kadar fettan olamaz asla. Çok kızdık yeri geldi ama tüm kötülüğüne rağmen onuda çok sevdim. - Tatlı bir bayan zaten gerçekte. - O öldüğünde de çok ağladık. (İşte tarihi dramaların en sevdiğim yani kötüyü bile çok seviyorsunuz ve ağlıyorsunuz. Çünkü biliyorsunuz onun neden böyle olduğunu. Çok güzel işliyorlar bu konuyu: Kötü neden kötü?. Hatta o kadar güzel işliyorlar ki içinize işliyor bir bakmışsınız :))
    Lady Jeong; Başkahyalık bir ona yakıştı gözümde. Zaten ondan başka kimseye de doğru dürüst nasip olamadı.
    Gelelim son olarak Jang Geum ın yakın arkadaşları Yeon Saeng ve Shin Bi'ye. Arkadaşınız sizi Yeon Saeng'in Jang Geum'ı sevdiği kadar seviyorsa sakın onu bırakmayın. Ne güzel bir arkadaşlıkları vardı. Yeon Saeng ölecek korkusu ile az ağlamadık doğum sahnesinde. Ve Shin Bi hemşire arkadaşları arasında Jang Geum'a her zaman güvenen ve elinden geldiği kadar yananda olmaya çalışan tatlı mı tatlı zeki mi zeki bir kızdı. İki arkadaşını da pek sevdik dizide, sonra ikisini birlikte Yi San 'da gördük. Orda da pek sevdik.
    Öğrendik ki diziden insanın yanında iyi insanlar olsun, ona güvenen destek olan, başarıya giden adımlardan biri de o. Küçük ama etkili bir adım:))
    Daha anlatmak istediğim bir sürü karakter bir sürü sahne var ama zaten yeterince uzun oldu değil mi yazı...
Sizlere tavsiyem izlemeyenler mutlak izlesin. Ben iki kere izledim. Pişman değilim:)



Teknik olarak bahsedecek olursa dizimizden;

Adı: 대장금(大長今) / Dae-jang-geum
Bilinen Adı: Jewel in the Palace / Great Jang Geum / Saraydaki Mücevher
Bölüm Sayısı: 54
Yayınlandığı Kanal: MBC
Yayın Tarihleri: 15.09.2003 - 23.03.2004
Yayınlandığı Günler: Pazartesi - Salı 21:55

Soundtrack:
Dae Jang Geum OST
1. Plato (高原)
2. Changryong (Mavi Ejder)
3. Hamangyeon (Ne Kayıp) (Featuring Safina)
4. 오나라 II
5. 0815(空八一五)
6. 연밥
7. 덕구
8. Hamangyeon (Featuring Safina)
9. APNA
10. 다솜
11. ()
12. 단가(短歌)
13. 오나라 II
14. 오나라 I
15. Efsane Tarih Oluyor
16. 자야오가(子夜吳歌) Techno Ver.
17. 하망연(何茫然) Instrumental
Oyuncular:
  • Lee Young Ae - Seo Jang Geum
  • Ji Jin Hee - Min Jung Ho
  • Hong Ri Na - Choi Geum Young
  • Im Ho -  Kral Jung Jong
  • Yang Mi Kyung - Lady Han Baek Young
  • Kyun Mi Ri - Lady Choi Sung Geum
  • Yeo Woon Kye - Lady Jeong Mal Geum


  • Park Eun Hye - Lee Yeon Saeng


  • Han Ji Min - Shin Bi


  • Park Jung Sook - Kraliçe

  • Kim Yeo Jin - Jang Duk
  • Kim So Yi - Lady Min Mi Geum
Tabi bunlar başlıca oyuncular. Dizi 52 bölüm olunca, tarihi olunca oyuncu sayısıda bir hayli çoğalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder