2 Aralık 2012 Pazar

Bazı Şeylerin Bencesi...

          Öyle çok gündemi takip eden biri değilim sizlerde biliyorsunuz ki. Ben daha çok kendi kabuğunun içinde yaşayan bir kaplumbağa gibi izlediğim dizileri köküne kadar anlatıp izlemeyenlerin spoilerle hayatını karartan bir blog yazarıyım. (Huhuhu yazarım ben, vay bee... :P)

          Ama bazı haberler var ki işte benim bile gözüme çıkarıyorlar. Genelde hep kendime saklarım düşüncelerimi fakat bu ara dizi izlemekten fenalık bastığı için dikkatimi çeken bir kaç haber hakkında kişisel fikrimi paylaşmaya geldim bugün. :)

TRT Okul ve İnsanı Maymun Eden Projesi...

          TRT Okul bir süpriz yapıp bizleri bir dönem Dream High ile buluşturmuştu hatırlarsanız. Açıkçası ben daha önce izlediğim için oturup dublajlısını izlemedim. Yani benim için vakit çok değerli. Tekrar tekrar izlemektense yenilerini izlemeyi tercih ederim.:) Hee çok özlediğim dizileri arada açıp atlaya zıplaya özlem gideriyorum ama oturup izleyemem yani.:D Buna rağmen ilk bölümde Kim Hyun Joong hatrına bir bakayım demiştim ama o kadar.:) Zaten oldum olası dublajı sevmem. Orjinal izlemek her zaman daha iyi bana göre.

          Ve yaklaşık bir yıl sonra TRT Okul bir süpriz daha yapalım dedi ve Boys Over Flower ile buluşturmaya karar verdi bizleri ama ne karar vermek. Adeta Kore fanlarını maynun etti. Dizi yayınlansın istiyorsanız 111.111 yakalayın, yoksa Kore Dizisini rüyanızda görürsünüz dediler ki sanki içimizden o diziyi izlemeyen adam kalmışmış gibi. Neyse yılmadı sevenler 111.111 yapmayı bırakın geçildi. Boys Over Flower nasıl seçildi bilmiyorum bu arada. Ama bu işte Minozların büyük katkısı olduğunu duydum.

           Sıra geldi dizinin yayınlanacağı zamana. Koymuşlar ortaya ilkokul çocuklarının bulmacalarından bir tane, bulun bakalım dizinin yayın tarihini, Türkçe adını dediler. Yok artık dedim ben kendi kendime.
           Dizinin Türkçe adını zaten hepimize büyük bir darbe oldu: Yaban Çiçeği...
Tamam senaryoda F4'ün de üstünde başrol Geum Jan Di ama Çiçek Oğlanlar nasıl Yaban Çiçeği olur ya? Akıl var mantık var değil mi? Bir de bu kanal Açıköğretim İngilizce dersleri veriyor yani düşünün.
Neyse bunu da yok saydık zorla.

           Sıra geldi fragmana... Fragman cümlerini siz seçin dediler, dibe vuran gönülleri biraz yumuşattılar. Sonuçta biz daha iyi anlıyoruz KDramalardan hıh... Minozların cümle seçildi biraz destekle. :)
Ve yayınlandı fragman.



          Jan Di'nin sesi duyduğumuz an ile şok olmamız bir oldu tabiki. İçine çocuk kaçmış, kart sesli Jandi'nin. O merdivenlerde yırtınışı kabus gibi. Artık herkesin hayal kırıklığını anlatmama gerek yok sanırım. Herşeye katlandılar, her saçmalığa ama dublaj artık herkes de yıkama yok açtı. Videonun altındaki yorumlarda "Gu Jun Pyo'yu da Pepe seslendirseydi" demişler, çok güldüm. Gerçekten çizgi film gibi olmuş Jandi. Oysa biz projenin sahibi TRT Okul sanıyorduk ama TRT Çocuk 'la burun buruna geldik resmen. Zaten o bulmaca ve 111.111'den çakmalıydık bence.:D
Gerçi ben bekliyordum dublajın kötü olacağını. Çünkü ben dublajdan her hangi bir alanda da olsa hoşlanmıyorum.

          Neyse akşam yayınlandı, oturduk izledik. Yani ben bile izledim. Bunda HyunJoong'u görme dürtümüm büyük payı var yine. Yaban Çiçeği ile bizi hayal kırıklığına uğratsalarda dizi yayınlanırken sağ alt köşede Boys Over Flowers yazıyordu, hemen üstüne ise BOF... Sanki ikisi bir birinden farklıymış gibi.

          Ç4 ne yaaaa... Korece çiçek kelimesi yok mu ki sanki adamlar F4 demişler. Neden Kotdılsam dememişler çünkü orjinal isimleri bu. Jandi o çılrt sesi ile Çiçek dörtlüsü dedikçe bayılacaktım. F4 desene kızım şunlara.

          Junpyo Gu ne yaa. Gu Junpyo deseniz ölür müsünüz? Ne değişir yani...

          Candi... İnatla Çandi'ye Candi dediler yaa... Arkadaş kulak yok mu sizde, Çandi dediğini duymuyor musunuz? Türkçe yazıldığı gibi okunuyor diye başka dilleri katletmek niye? Bu Türkçeyi korumak değil, popüleritesi tavan yapmış bir yapımı katletmek oluyor işte. Türkçe'yi başka şekillerde koruyalım bence.

         Bence seslendirmeyi de Kore fanları yapsın. Yarışmamı ne naneyse düzenleyiversinler bir tane. Dizi izlemeye hakim, bunun sayesinde Korece'ye ton olarak alışık ve Türkçe diksiyonu da güzel kişileri seçerek ortaya daha kaliteli bir iş koyabilirler. Hem insanlar meslek sahibi olur fena mı?:D Düşünsenize bizim bundan daha çok seveceğimiz iş yok bu ülkede, daha iyisi Kore'de dizi çeken bir yönetmek olmak yani...:D
          Neyse en azından oğlanların sesi o kadar kötü değil de diyip ortamı yumaşatayım. Ben onlar da batacak diye bekliyordum ama o kısmı kurtarabilmişler.:))
Ve karşınızda bir hafta sonraki ikinci bölüm fragmanı...


          Benim için dün gecenin en güzel yanı dizinin sonunda kendisini, seslerini çok sevdiğim SS501'ı tvde dinleyebilmekti.

         Şimdi bu yazıdan sonra biri çıkıp ama TRT Okul şöyle böyle diye kalkıp övmesin lütfen. Eleştirelerim ağır değil aksine tam kararında olduğumu düşünüyorum, kendini beğenmişlik yaparak bu kez... Bunlar benim düşüncelerim. TRT Okul dizi yayınlamış yayınlamamış beni çok enterese etmiyor açıkçası. Çünkü ben orjinal dili ile izlemeyi seviyorum, söylediğim gibi. ^^.

SUPER JUNIOR
IU ve Eunhyuk
          Fikrimi söylesem mi söylemesem mi biledim ama bugün karar verdim bende paylaşacağım düşüncelerimi.:D
          Gecenin bir yarısı ile sabahın bir körü arasında IU'nun yanlışlıkla paylaştığını iddia ettiği ama çoğunluğun yanlışlık olduğuna inanmadığı malum resmi görmeyen duymayan kalmadı ki sadece anlık bir paylaşımdı, hemen kaldırıldı. Ne yapıyor bu insanlar, Twitter'da nöbete mi yatıyor anlamadım.:D
Ben görünce hayal kırıklığına uğradım açıkçası. Eunhyuk'u çok sevdiğimden, fan kıskançlığında değil hemde. Eunhyuk'u gerçekten çok seviyorum ama ben IU'yu sevdiğimden hayal kırıklığı yaşadım.:D
Sesini de tarzını da çok sevdiğim bir kızcağızdı kendileri. Ama son zamanlarda alttan alttan sandığım kadar masum bir kız değil diye bir fitne girmişti içime ki, kapak yaptı sağ olsun bana.:D Bu söylediklerim özellikle paylaştıysa geçerli tabiki. Yanlışlıksa yapacak birşey yok. Sesini hala seviyorum, dinliyorum ama kişiliğinden şüpeliyim artık. Kore Vatandaşları da şüpheli; kendisi olaydan sonra Ulusal Kız Kardeş sıralamasında düşüş yaşadı.
          Onun dışında çok da etkilenmediler aslında. Ben daha kötü sonuçları olur diye bekliyordum ama olay çabuk kapandı. IU MAMA2012'de ödülünü kaptı. SM herşeye saçma sapan birşey uydurduğu halde açıklama yapma gereği duymadı. Etkinliklere devam edildi. Adeta görmezden gelindi konu. Durumdan tabiki mennunum. Olaydan Eunhyuk'un hiç etkilenmeden sıyrılmış olması yeter...:))

          Suju'nun bu yıl ki en sevdiğim jestini ise Siwon'cuğum yaptı. Google çeviri sayesinde de olsa Türkçe bir tweet atıp arada unuttuğum bendeki tahtını çiviledi kalbime.:D Görüşelim Siwon'um... Yanlız saçını kes de gel olur mu? :D


PSY - Gangnam Style

          Tüm dünyada acayip şekilde sevilen bir şarkı oldu ki, kendini parçalayan bir çok kendini bilmez albümün tamamını dinlemedi eminim. Ben dinledim.:D
          Korelilerin, dünya kadar sevmediği duymuştum ama MAMA ile desteklerini gösterdiklerini düşünüyorum. Sahte yada değil, kendi vatandaşlarına sahip çıkmak bu. Diğer türlüsü dışlamak olurdu diye düşünüyorum.
          Şarkının bizim buralarda ise adeta suyu çıktı. Biz Kpop dinlerken ağız burun kıvaran her türlü kendini beğenmiş insan, bir anda müptelasıymış gibi davranmaya başladı. Birbirinden alakasız versiyonları, etrafta yığınla dolaşan prodisi, komedi dizilerine konu olması... Bunlar yetmiyormuş gibi, en son darbeyi Turkcell vurdu. Biz ülkemize iki Koreli idol gelsin diye kendimizi parçalayalım, Turkcell'in yaptığına bak... Biz dosttuz tarihi geçmişiz var diye gururlanalım, Turkcell bizi düşman edecek abuk hareketler yapsın. İnanın hattımı değiştirmek istiyorum artık, o kadar utandım yani.:D Bu konu hakkında çok beğendiğim bir yazı ile buluşturuyorum hemen sizleri... okumadıysanız henüz... tıktık...

          Leeteuk askere gittiğinde PSY 'a bir aklı garip sormuş olacak ki o da destek mesajı verip, "bana akıl danışabilir, yardımcı olurum" gibilerinden birşeyler söylemiş. Facebook'da görmüştüm. Ne güzel değil mi? Farklı şirketlerde olsalarda aynı camianın insanları birbirine vurmak yerine destek veriyor... Ki MAMA'da sanatçılar arasındaki samimiyeti çok beğendim dün. Tabi içlerinden "seni Allah... püüü..." diyorlarsa birbirlerine bilemem.:D
          Fakat bu haberin altında bir yorum vardı ki beni yerle bir etti. Neymiş "YG sanatçılarından hiç yamuk görmemiş"miş yorum sahibi. Kimin olduğunu hatırlamıyorum belki benim devamlı takipçilerimden biri de olabilir ama söyleceklerim arkasındayım. Böyle düşünen herkesin uyanmasını istiyorum çünkü. Hangi şirketin sanatçısından size özel yamuk gördünüz Allah aşkına. Sanki YG ile çok yakın akrabaymışçasına konuşmayın lütfen. Bende YG elemanlarını seviyorum ama onların hataları da var, gün gibi ortada üstelik. Olabilir, eleştirmiyorum, çoğu henüz genç, daha önemlisi insanlar... Hatasız kul olmaz ama bu özelleştirme neden ? Ki hemen bu noktada söz konusu olan askerlikte PSY'nin nasıl milleti kandırmaya çalıştığı haberi ortada kabak gibi dururken... SM olsun, YG olsun, JYP olsun, DSP olsun, hepsinin sanatçının hatası da var yamuğu da var. Hee halk gereğinden fazla vurup aşağılıyor olabilir o dönemlerde. Bu, o milletin sorunu... Biz pembe gözlüklerden vazgeçmeliyiz bence, yoksa zarar gören pempe gözlük sahibi olur sonunda. Önemli olan hataları ile yamukları ile sevmek birilerini, birşeyleri...

Diye düşünüyorum ben bu konularda...
Yani bu yazının bir amacı yok... İçimi dökmek istedim sadece...:))

7 yorum:

  1. bof konusunda size katılıyorum düşüncelerime tercüman olmuşsunuz dün bende açıp izledim ve aynı şeyleri düşündüm.Bende dublaj sevmem ama ancak bu kadar kötü bir geum jan di seslendirmesi olabilirdi. hele jun pyo gu derken daha sinir oldum trt kore severlerle dalga geçmiş gibi bence diziyi yayınlanmasa daha iyiydi :))

    YanıtlaSil
  2. Bana da biraz Kore Severler alaya alındı gibi geldi malesef.:/

    YanıtlaSil
  3. Unni-Ah senin ''Bence'lerine'' ben de katılıyorum...BOF Zeten rezaletti bende dedimki biricik oppam Kim Hyun Joong oynuyor bakayım nasıl dublajı garip geldi hepsinin sesi trt cocuktan cıkmış gibiydi... UNNİ-AH JELGAYA!!! (KİSSI)

    YanıtlaSil
  4. Unni, senden ilk defa böyle bir yazı gördüm O.o Böyle de yaz arada! Okurken inanılmaz eğlendim ve şu seslendirmeyi Korefanları yapsın demekte de %1500 haklısın dfgshj :D

    YanıtlaSil
  5. <Çatlak Agasshi
    O senin "jeiljalnaga"lığın canım.^^ (Bende bu cümle ile hem Korece'yi hem Türkçe'yi katletmiş oldum TRT OKul gibi.:D) BOF'un etkisi hepimizde aynı oldu sanırım.:/ Ama herkes söylemeye cesaret edemiyor gibi geliyor bana.

    <Küçük Filozof
    Arada içimden böyle yazmak geliyor aslında ama hemen "zaten herkesin bildiği haberler ben, fikrimi söylemişim söylememişim ne değişir" diyerek vazgeçiyorum.:D Bu sefer kendimi tutamadım. Bu yorumundan da yüz bulduğuma göre yazarım artık canım.:D

    YanıtlaSil
  6. Küçük filozaf-shi'ye katılıyorum.Çingucuğumun dediği gibi sen yaz yaz wallahi ben cok eğleniyorum okurken... (Dozunu iyi ayarlıyorsun unni bazı blogerler suyunu cıkarıyor korecan mı yoksa anti kore mi anlayamıyorum!)

    YanıtlaSil
  7. Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim canım.^^
    Bende çıkarıyorum suyunu arada aslında ama toparlamaya çalışıyorum işte.:D

    YanıtlaSil